A természetes fogamzásszabályozás alapjai – a termékenységi jelek

Ha a lányok és a nők tudnák, hogy a hormonális fogamzásgátlás – főleg hosszú időn át alkalmazva – milyen kockázatokkal jár, valószínűleg jobban figyelnének testük azon jelzéseire, amelyek természettől fogva a rendelkezésükre állnak. Bár a tabletta szedése nagyobb biztonságot sugall, a védekezés megbízhatósága szempontjából elég, ha az – a ciklus tabletta általi teljes felfüggesztése helyett – csak a termékeny napokra korlátozódik. A termékenységi jelek – köztük a hüvelyváladék megfigyelése – éppen ebben segítenek hatékonyan. A termékenység jeleit minden termékeny korú nő megfigyelheti önmagán. Ezek akkor is jelen vannak, ha nem veszünk róluk tudomást. Értelmezésük módját megtanulva azonban olyan lehetőség birtokába juthatunk, amelynek segítségével természetes módon, kemikáliák nélkül – mégis kellő biztonsággal – kerülhető el a fogamzás. Noha e lehetőségek eleinte bonyolultabbnak tűnhetnek, jóval nagyobb előnnyel járnak, mint amennyi törődést a nap néhány percében igényelnek.

A test nyelve

Míg a termékenység képessége a gyermekre vágyók szempontjából havonta visszatérő lehetőséget jelent, a védekezni szándékozók számára éppen az a gond, hogy a ciklus termékeny – azaz számukra kockázatos – napjai nem ismerhetők fel egyértelműen. A hormonális fogamzásgátlók ezt úgy „oldják meg”, hogy a termékenységet a ciklus teljes egészére felfüggesztik. Ez azonban a ciklusnapok nagy többségén felesleges, mivel a petesejt csupán egyetlen napig termékenyíthető meg. Azonban ez a nap biztosan nem ismerhető fel, ezért inkább termékeny napokról beszélünk, amelyeken a petesejt kiszabadulása (a tüszőrepedés) bekövetkezhet. E termékeny napok – a termékenységi jelek segítségével történő – meghatározása a természetes fogamzásszabályozás lényege. Kellő gyakorlattal a termékenységi jelek nagy pontossággal jelzik a ciklus termékeny és terméketlen napjait.

Termékeny és terméketlen napok

A hüvelyváladék változásai a ciklus soránTekintetbe véve a petesejt és a hímivarsejtek lehetséges életidejét, a ciklus során a termékenység 5-6 napig áll fenn. Ez azonban – mivel a petesejt életideje legfeljebb egy nap – nem a nő, hanem a nő és a férfi közös termékenységének időtartama. Ehhez 1-1 napot biztonsági „rátartásként” hozzáadva egy cikluson belül a megtermékenyülésre alkalmas, lehetséges termékeny napok száma legfeljebb 7-8. A fogamzás elkerülése céljából csak ezeken a napokon szükséges a védekezés. E napok ismerete feleslegessé teszi a termékenység kemikáliákkal történő teljes felfüggesztését, s jóval inkább szolgálja a női test és lélek épségét. Minél korábban tanulja meg valaki testének természetes nyelvét, annál hamarabb kerül harmóniába önmagával. Elég csak figyelni a testet, és olvasni a jelekből.

A legfontosabb termékenységi jelek a hüvelyváladék, az ébredési hőmérséklet, valamint a méhnyak, amelyek megfigyelése pontosan jelzi a termékeny és terméketlen napokat. E három legfontosabb jelet más testi jelek megfigyelése is kiegészítheti, amelyek – bár egyéni eltéréseket mutathatnak – segíthetik a termékeny napok felismerését. A három legfontosabb termékenységi jel közül elég azonban csupán kettőnek a pontos megfigyelése, melyeket a megfelelő szabályok szerint kell kiértékelni.

A termékenységi jelek megfigyelésének lehetőségeiről, módjáról és szabályairól a  Természetes fogamzásszabályozás – Védekezés kemikáliák nélkül című, újonnan megjelent könyvben, illetve ennek e-book változatában esik szó részletesebben.