A termékenységi ciklus – a fogamzásgátlás szempontjából

Azok számára, akik védekezni akarnak, valamint azoknak, akik gyermeket akarnak, a ciklus termékeny napjainak ismerete egyaránt fontos. A gyermekre vágyók a ciklus termékeny napjaira időzíthetik az együttlétet, míg a fogamzást elkerülni akaróknak ezeken a napokon különösen figyelni kell a hatékony fogamzásgátlásra. A biztosan terméketlen napokon felesleges a védekezés – de erről máshol lesz szó. A termékenységi ciklus megértésének alapja a szabályos női ciklus ismerete.

A szabályos női ciklus

A havi ciklus során annak első részében a petefészekben megérik a tüsző és benne a petesejt, az érő tüszőben termelődő ösztrogén hormon hatására pedig a méhben felépül, megvastagszik a nyálkahártya. Amikor a tüsző megérik, hormonális hatásra megreped, és kiszabadul belőle a petesejt, ez a tüszőrepedés vagy ovuláció. A ciklus további részében a petefészekben a megrepedt tüsző sárgatestté alakul, ami progeszteront termel. E hormon hatására a szervezet felkészül az esetleges várandósságra, így a méhben felépült nyálkahártya is átalakul, hogy alkalmassá váljon a megtermékenyült petesejt, illetve embrió befogadására.

A szabályos ciklus napjai és eseményei

A szabályos ciklus napjai és eseményei

A tüszőrepedés időpontját számos élethelyzet és körülmény – fizikai, szellemi, érzelmi állapot, műtét, betegség, gyógyszerszedés, hormonális probléma – módosíthatja, amelyek hatása nem kalkulálható előre. Ezért a tüszőrepedés csak ritkán történik a ciklus „közepén”, s ritka az a nő is, akinek ciklusai mindig azonos hosszúságúak lennének. Valójában azonban nem a ciklus hossza, hanem a tüszőrepedés időpontja változik a különböző körülmények hatására, ami eltérő ciklushosszban nyilvánul meg.

Ha a petesejt megtermékenyül, egy hét alatt jut a méh üregébe, ahol beágyazódik annak nyálkahártyájába, s létrejön a fogamzás. A sárgatest ekkor több héten át fennmarad, és egyre több progeszteront termel, ami gátolja a további tüszőrepedést és a hüvelyváladék termelődését, s néhány tizedfokkal megemeli a test alaphőmérsékletét is. Ha nem jön létre megtermékenyülés, a petesejt felszívódik, a sárgatest elsorvad, és a progeszteronszint csökkenése következtében a – feleslegessé váló – méhnyálkahártya a menstruáció során lelökődik.

A tüszőrepedés és a havi menstruáció alapvető eseményei a női ciklusnak, egyrészt a hormonális egyensúly és a női egészség megtartása, másrészt a termékenység és a nőiség megnyilvánulása szempontjából.

A fogamzás elkerülése szempontjából lényeges, hogy a tüszőből kiszabadult petesejt legfeljebb egy napig (12–24 óráig) termékenyíthető meg, amelyet követően már történhet fogamzás. Érdemes tudni azt is, hogy a szexuális aktus során a hüvelybe kerülő hímivarsejtek egy része a megfelelő minőségű hüvelyváladékban (a méhnyak területén) táplálékkal és energiával feltöltődve 3–5 napon át is életben maradhat, ami miatt a megtermékenyülés több nappal a nemi aktus után is bekövetkezhet (a tüszőrepedéshez képest azonban csak 12–24 órán belül).

A termékenység változása a ciklus során

A ciklus során a termékenység is ciklikusan változik, amit termékenységi ciklusnak nevezünk. Noha a ciklust általában két – tüszőrepedés előtti és utáni – szakaszra osztjuk, a termékenység szempontjából három szakasz különíthető el:
▪ egy terméketlen időszak a ciklus elején,
▪ egy termékeny szakasz a tüszőrepedés körüli napokon,
▪ valamint egy terméketlen időszak a termékeny napokat követően.

A termékeny és terméketlen időszakok váltakozásának a ciklus során konkrét testi jelei vannak, ezek a termékenységi jelek. Ezek ismerete olyan lehetőség, ami nemcsak a nőiség mélyebb megélését szolgálja, de bármikor megállapítható az is, hogy a ciklusnak mely – termékeny vagy terméketlen – időszaka zajlik éppen, azaz szükség van-e védekezésre vagy sem.

Termékeny és terméketlen időszakok a ciklus során

Termékeny és terméketlen időszakok a ciklus során

A ciklus elejének terméketlen napjait a tüszőrepedés termékeny napjai követik, majd újra terméketlen napok következnek

A termékeny – a fogamzás elkerülése szempontjából kockázatos – napok meghatározását némileg nehezíti (de nem akadályozza), ha a ciklus kevésbé szabályos, vagy akár teljesen szabálytalan. Ahogy azonban említettük, nem a ciklus „szabálytalan”, hanem a tüszőrepedés következik be a megszokottól eltérő időpontban. Ezért egy nő – annak ellenére, hogy a petesejt élettartama csupán egy nap – elvileg a ciklus egyik napján sem tekinthető fogamzásképtelennek. Éppen ez jelent gondot azoknak, akik még nem akarnak gyermeket, ezért védekezni akarnak, mivel a fogamzás szempontjából a ciklus napjainak többsége – önmegfigyelés nélkül – egyaránt bizonytalannak tűnik. Ahelyett azonban, hogy emiatt a termékenységet a teljes cikluson át fogamzásgátló tablettákkal felfüggesztenénk, érdemesebb a termékenységi jelek segítségével csupán azokat a napokat megállapítani, amikor a védekezésre valóban szükség van. A természetes fogamzásszabályozási módszerek alkalmazásával ez a néhány nap pontosan meghatározható.

Ahhoz azonban, hogy megértsük, miért fontos a természetesség a védekezés során, ismernünk kell a mesterséges fogamzásgátlás hatásait és kockázatait. Erről, valamint az alternatívát jelentő természetes fogamzásszabályozási módszerekről és a termékenységi jelek megfigyelésének módjáról szól a Természetes fogamzásszabályozás – Védekezés kemikáliák nélkül c. könyv, illetve ennek e-book változata.