Elsőhegedűsből karmester

Az ösztrogéndominanciáról röviden

A nők hormonális egészségét alapvetően az ösztrogén és a progeszteron, e két fontos hormon egyensúlya, megfelelő aránya határozza meg. Ahogy a ciklus első időszakában az ösztrogéné, a tüszőrepedés után a progeszteroné a főszerep. Ekkor lehet csak beszélni az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyáról, azaz női hormonegyensúlyról. Ösztrogéntúlsúly esetén a ciklus második felében is az ösztrogén marad az úr, és az ösztrogén elsőhegedűsből karmesterré válva átveszi az irányítást a szervezetben, ami számos nőgyógyászati probléma alapját teremti meg.

Az ösztrogéntúlsúly (vagy ösztrogéndominancia) az az állapot, amikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest. Nem az ösztrogén szintje magasabb ilyenkor, hanem a progeszteroné alacsony. Az ösztrogéndominancia lényege a kóros arányeltolódás az ösztrogén javára. Ennek elsődleges oka a tüszőrepedés hiánya, illetve a progeszteron elégtelen termelődése, amihez leggyakrabban a szervezet – fizikai, érzelmi vagy szellemi jellegű – túlterhelése (stressz) vezet. Magas ösztrogénszint is kialakulhat azonban, ha a szervezetben felhalmozódnak az ösztrogénhatású vegyületek. (Az ösztrogénhiány tünetei azonban, mint például a hüvely vagy a nyálkahártyák szárazsága, jóval ritkábban fordulnak elő.) A szervezetünkbe kerülő testidegen ösztrogénvegyületek – a xeno-ösztrogének – nemcsak távolabbi környezetünkben (növényvédő szerek és más mesterséges anyagok), de otthonunkban is fellelhetők (háztartási vegyszerek, kozmetikumok, szója, sör, állati eredetű élelmiszerek stb.). De ide tartoznak a hormonális fogamzásgátlók és más hormontartalmú készítmények is, amelyek önmagukban, valamint bomlástermékeik által emelhetik az ösztrogénszintet, s amelyek mindannyiunk – férfiak, nők, gyermekek, idősek – szervezetébe egyaránt bekerülnek. Ezek a vegyületek már nagyon kis mennyiségben képesek a hormonális rendszert megzavarni. Ezért különösen veszélyes, ha fiatal lányok hormonális fogamzásgátlót kapnak, mivel a különböző panaszokra (rendszertelen menstruáció, fájdalmas vérzés, pattanásos bőr) adott mesterséges hormonok nagymértékben akadályozzák a szabályos ciklus kialakulását. A tartóssá váló ösztrogéntúlsúly hatására a méhnyálkahártya megvastagszik, a menstruáció bőséges, darabos és fájdalmas lesz, a méhben mióma, a mellekben csomó, a kismedencében endometriózis alakulhat ki. Az ösztrogéndominancia jelei (az ösztrogéntúlsúly egyértelmű vagy kevésbé nyilvánvaló tünetei) tízből 8-9 nőnél észlelhetők. Az ösztrogéntúlsúly azért káros a szervezet számára, mert az addig barátságos, a női egészséget szolgáló hormon egy ponton túl ellenséggé válva sokféle női problémát okozhat. Ezért nevezte Ercole Cavalieri rákkutató professzor az ösztrogént az „élet és a halál angyalának”.

A hormonális problémák felderítésére ma már lehetőség van a különböző hormonszintek (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, kortizol stb.) nyálmintából történő meghatározására, ami egyes hormonok szintjéről pontosabb képet ad, mint a vérminta. Az ösztrogénszint mérése és más hormonértékek meghatározása után célzott segítség kezdődhet.

Néhány tanács az ösztrogénszint csökkentésére, illetve az ösztrogéndominancia kezelésére:

  1. Kerülni kell a hormonhatású vegyületek szervezetbe jutását (fogamzásgátlók és más hormontartalmú gyógyszerek, kozmetikumok, háztartási vegyszerek, állati eredetű termékek, csapvíz).
  2. Csökkenteni kell a szervezetre háruló stressz mértékét, mivel a progeszteronszint csökkentésével erősen hozzájárul az ösztrogéntúlsúly kialakulásához, így hormonális zavarok és nőgyógyászati problémák kialakulásához.
  3. Kerülni kell a finomított szénhidrátok (fehérlisztből készült áruk, cukrozott termékek, fehér rizs stb.) rendszeres fogyasztását, hogy ne jöjjön létre inzulinrezisztencia (majd később cukorbetegség), ami a petefészek működését gátolva, illetve progeszteronhiányt okozva vezet ösztrogéntúlsúlyhoz.
  4. A hormonális probléma (például fájdalmas menstruáció) rendeződéséig gondoskodni kell a progeszteron pótlásáról, ami ma már természetes formában is hozzáférhető (adagolása azonban egyéni módon határozandó meg).

E változtatások nyomán idővel helyreáll a hormonegyensúly, szabályosabbá válik a ciklus, kontrollálhatóbb lesz a testsúly, javul az életminőség, s jobban megélhetővé válik a nőiség is. Az ösztrogéntúlsúly megszüntetésének és a hormonegyensúly helyreállításának lehetőségeiről a Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség c. könyv nyújt bővebb információt.