A hormonegyensúly felborulásának okai

A nők hormonális egészségének fontos alapja a tüszőhormon és a sárgatesthormon – az ösztrogén és a progeszteron – egyensúlya. A ciklus első részében az ösztrogénnek, a másodikban a progeszteronnak kell dominálnia. Ha a hormonok összjátéka zavart szenved, és a ciklus második felében is az ösztrogén marad az úr, az számos probléma alapját teremti meg a női szervezetben.

A hormonális egyensúly felborulása számos tünettel jár. A szerteágazó tüneteknek azonban közös gyökerei vannak, melyek közül legfontosabb a progeszteronhiányból fakadó ösztrogéntúlsúly. Noha az ösztrogén az első számú női hormon – mely a nemi tulajdonságokért, a nőies alkatért, a szélesebb csípőért, a mell formájáért és méretéért, a lágyabb hajért és bőrért, a petesejt éréséért és a megtermékenyülés képességéért felelős –, kóros túlsúlya már káros a szervezet számára.

A tüszőrepedés (ovuláció) elmaradását – és ezzel a progeszteron hiányát – több tényező is okozhatja. Az egyik a szervezet túlterhelt állapota, a tartós stressz okozta kimerültség, amely fizikai, szellemi vagy lelki-érzelmi eredetű egyaránt lehet (túlzásba vitt sport, alváshiány, betegség, érzelmi trauma, vizsgaidőszak, stb.). Ilyenkor a szervezet a nem létfontosságú működéseket – így a tüsző, és benne a petesejt érését – visszafogja, aminek következtében a tüszőrepedés, ezzel a progeszteron termelődése elmarad. Az ovuláció elmaradásának másik fontos és gyakori oka a tüsző érési zavara, ami legtöbbször a finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása okozta inzulinrezisztencia következtében alakul ki, és policisztás petefészek (PCO) formájában mutatkozik meg. (PCOS – policisztás petefészek szindrómáról akkor beszélünk, ha az inzulinrezisztencia bizonyítottan fennáll.)

A progeszteron az egyetlen hormon, amely képes ellensúlyozni az ösztrogéntúlsúly hatásait. Ha azonban hiányzik, mert a tüszőrepedés rendszeresen elmarad, a hormonegyensúly az évek során lassan, de biztosan felborul, és egyre több tünet jelenik meg. Az alábbi eset jellemző példa a tünetek súlyosságára vonatkozóan:

35 éves nő vagyok. Bár igyekszem egészségesen élni, a menstruációm az első napokban olyan fájdalmas, hogy görcsoldó nélkül alig bírnám ki ezt az időszakot. Gyógyszert egyébként nem szedek, az egyetlen a tíz évvel korábban két éven át használt fogamzásgátló volt. Bár most már tudom, hogy az nem tett jót, a bőröm akkor tiszta volt, és nem fájt a menstruáció sem. Hiába próbáltam sokféle természetes módszert, nem segítettek a problémámon. Az utóbbi fél évben ráadásul erősebbé is vált a vérzésem. A ciklus közepén néha szúr és fáj az alhasam, és időnként közti vérzés is jelentkezik. Egy éve a bal arcomon májfoltot vettem észre. Kamaszkorom óta pattanásos az arcom, főleg az áll alatt, de a nyakam és a hátam is. Stresszelni, szorongani sajnos szoktam. A hajam három éve néhány havonta erősebben hullik – először akkor történt ez, amikor elvesztettem kedvelt állásomat, egy nagyon fontos “gyökeremet”. Úgy érzem, az elmúlt időben sok mindent tettem magamért, de mégsem látom az eredményt. Néhány hónapja nőgyógyásznál is jártam, de nem jutottunk előrébb.

A bővebbé és erőteljesebbé váló vérzés az ösztrogéntúlsúly súlyosbodására, a köztivérzés megjelenése progeszteronhiányra utal. A hormonegyensúly felborulása azonban nem a tünetek megjelenésekor, hanem már jóval korábban kezdődik. A nemi hormonok arányainak feltérképezése (hormontükör) azért fontos, mert az ösztrogéntúlsúly, amely számos női problémáért felelős, leginkább így érhető tetten.

A hormonális egyensúly felborulásáról, annak tüneteiről, valamint a hormonegyensúly helyreállításáról és természetes megoldási lehetőségeiről a Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség c. könyv, valamint ennek e-book változata nyújt bővebb információt.