Egy vékony test a zsír börtönében – a túlsúly és a hormonális problémák kapcsolata

“Hónapok óta nem vacsorázom, alig eszem kenyeret, hetente többször mozgok, mégsem fogyok. Miért van ez így?” – hangzik a panasz a fiatalabb és idősebb hölgyektől egyaránt.

A makacs kilókért általában a túlzott kalóriabevitelt és a mozgáshiányt tesszük felelőssé, noha nem csupán ezek, hanem – a genetikai alapokon túl – az életmód, a hormonális állapot és a lelki-érzelmi háttér is felelősek. A túlsúly összetett probléma, amely mögött számos ok áll, és amelynek kapcsán a hormonális és lelki-érzelmi tényezők szerepe legalább olyan fontos, mint a táplálkozásé vagy a mozgásé. A pajzsmirigy alulműködése, a szénhidrát-anyagcsere zavara (inzulinrezisztencia), a női hormon – az ösztrogén – túlsúlya (ösztrogéndominancia) vagy a mellékvese túlműködése egyaránt hízáshoz vezet.

Nőknél a makacs kilók egyik fontos (hormonális) oka az ösztrogéntúlsúly, különösen 35-40 éves kor felett, amikor kevesebb tüszőérés történik, és a csökkent progeszteronszint következtében könnyebben alakul ki az ösztrogén túlsúlya. Fogamzásgátlók szedésekor a tüszőrepedés (ovuláció) tartós elmaradása miatt a hatás még erősebb. A túlsúlyban lévő ösztrogén a zsírszövetben felhalmozódva az anyagcserét a súlygyarapodás irányába hangolja. Minél több az ösztrogén, annál több a zsír, és minél több zsír, annál több ösztrogén tárolódhat benne. Az ördögi körnek nehezen szakad vége, ha nincs megfelelő változás.

Az ösztrogéntúlsúly hatására a pluszkilók főleg a hasi, majd a csípő és a comb, de a belső szervek területén is lerakódhatnak. Mindezt fokozzák a környezetből a szervezetbe kerülő ösztrogénhatású vegyületek (xenoösztrogének), amelyek nemcsak a nőkre, de a férfiakra nézve is problémát jelentenek. A tartósan fennálló stressz (túlterheltség) szintén fokozza a kedvezőtlen hatásokat, és a menopauza hormonális változásai is növelhetik a testsúlyt.

 

A túlsúly számos következménnyel jár a szervezetben:

Nőknél
▪ cikluszavarok, menstruációs problémák
▪ tüszőrepedés- és vérzéselmaradás
▪ petefészekciszták
▪ férfias tünetek (akne, erős szőrzet, hajritkulás)
▪ hormonális zavarok (pl. ösztrogéntúlsúly)
▪ várandóssági problémák
▪ meddőség, vetélés
Férfiaknál
▪ potenciazavarok
▪ nemi vágy csökkenés
▪ szőrzetgyérülés
▪ emlőduzzanat
▪ idő előtti hajhullás
▪ prosztatanagyobbodás
▪ vizelési problémák
Mindkét nemnél
▪ anyagcsere-, légzőszervi, keringési zavarok
▪ cukorbetegség
▪ immunrendszeri gyengeség
▪ gyulladások, allergiák
▪ ízületi kopás, csontritkulás
▪ daganatos betegségek

 

Gyakran derül ki az is, hogy az elhízás mögött feldolgozatlan lelki problémák, gyermekkori elfojtások, párkapcsolati nehézségek, megoldatlan konfliktusok állnak, és az ezekből származó frusztrációt a túlevés vagy a nassolás kompenzálja. Az önértékelési zavarok tovább fokozzák a túlsúllyal kapcsolatos terheket, ahogy azt az alábbi eset is illusztrálja:

43 éves »nő« vagyok, bár én már régóta nem tartom magam annak. A külsőm az utóbbi időben egészen megváltozott. Magam sem hiszem el, hogy annak idején »nő« voltam, hosszú és fénylő hajjal, karcsú derékkal és lábakkal, aki után megfordultak a férfiak. A változásokat tehetetlenül nézem, amelyek miatt szinte élni sincs kedvem. Nagyon sok mindent kipróbáltam már, és ha valami látszata volt is, egészében semmi nem változott. Nem tudom, van-e még megoldás vagy módszer, amely mindezt visszafordíthatná.

A fogyási kísérletek kudarcainak oka – eltekintve a helytelen étkezési és életviteli szokásoktól – sokszor nem a fogyni vágyóban, hanem a hormonegyensúly felborulásában, és az ahhoz vezető tényezőkben van. A súlyfelesleg leadása nem lehet sikeres, ha a háttérben álló hormonális problémák nem kerülnek rendezésre, és a hormonális egyensúlyzavar továbbra is fennáll. Ezek rendezését természetesen az életmódnak is támogatnia kell. Nők és férfiak esetén egyaránt ide tartozik:

▪ a pajzsmirigy alulműködése (akár autoimmun gyulladás következtében)
▪ az inzulinrezisztencia
▪ a női hormon, az ösztrogén túlsúlya a progeszteronnal szemben (ösztrogéndominancia – ami a férfiak szervezetében is létrejöhet)
▪ a mellékvese működészavara

A nők esetén leggyakoribb ok – az ösztrogéntúlsúly – következtében elszabaduló testsúly még a legjobb fogyókúra módszert is eredménytelenné teheti. Mindezt tovább nehezíti, ha más hormonális probléma (például inzulinrezisztencia vagy a pajzsmirigy gyulladása) is fennáll. A „hormonális kézifék” – amely nem engedi leadni a felesleges kilókat – mindaddig behúzva marad, amíg a túlsúlyt fenntartó hormonális okok jelen vannak. A megoldásban ezért nem a drasztikus, önsanyargató és további károkat okozó módszerek alkalmazása, hanem a hormonális állapot rendezése a legsürgetőbb, párhuzamosan javítva az étkezési és életviteli szokásokat is.

A fogyókúra első lépése ezért nem maga a fogyókúra – főleg nem a drasztikus módszerek alkalmazása –, hanem a hormonális egyensúlyzavar mielőbbi rendezése. A fogyás, a túlsúly csökkentése csak ekkor lehet sikeres. E nélkül a fogyás hiábavaló próbálkozássá válhat, ami tovább növeli a kudarcélményt, a drasztikus módszerek esetén pedig felesleges és káros kalóriamegvonás is történik. Ez olyan ellenreakciókhoz vezet a szervezet részéről, amely jo-jo effektusban és fokozott tartalékolásban nyilvánul meg, amely még makacsabbá teszi a túlsúlyt. Ha a hormonális problémák rendezése után fogyókúrára egyáltalán szükség van, akkor csak természetes módszereket érdemes alkalmazni.

Ahhoz, hogy a hormonális problémák rendezhetők legyenek, a hormonális állapot feltérképezése szükséges, amelyhez célzott laborvizsgálatok szükségesek (egyes hormonok meghatározása ma már nyálmintából is lehetséges, amely egyszerűbb lehetőséget és pontosabb értékeket biztosít). Ezt követően a problémák – annak állapotától és súlyosságától függően – a legtöbb esetben rendezhetők.

A hormonális állapot helyreállításának természetes lehetősége ma már mindenki számára rendelkezésre áll. A súlyfelesleg leadása azonban akkor válhat igazán hatékonnyá, ha az személyre szabott, átfogó jellegű, és a hormonális összefüggésekre is tekintettel van.

A női szervezet hormonális szabályozásáról, a túlsúly hormonális hátteréről, valamint a természetes megoldási lehetőségekről a Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség c. könyvben, illetve ennek e-book változatában található bővebb információ.