Elsőhegedűsből karmester – Az ösztrogéndominanciáról röviden

A nők hormonális egészségét alapvetően az ösztrogén és a progeszteron, e két fontos nemi hormon egyensúlya, megfelelő aránya határozza meg. Ahogy a ciklus első időszakában az ösztrogéné, a tüszőrepedés után a progeszteroné a főszerep. Ekkor lehet csak beszélni az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyáról, azaz női hormonegyensúlyról. Ösztrogéntúlsúly esetén – a progeszteronhiány következtében – a ciklus második részében is az ösztrogén marad az úr, és az ösztrogén elsőhegedűsből karmesterré válva átveszi az irányítást a szervezetben, ami számos nőgyógyászati probléma alapját teremti meg.

Az ösztrogéntúlsúly (vagy ösztrogéndominancia) az az állapot, amikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest. Nem az ösztrogén szintje magasabb ilyenkor, hanem a progeszteroné alacsony. Az ösztrogéntúlsúly lényege a kóros arányeltolódás az ösztrogén javára. Ennek elsődleges oka a tüszőérési zavar és a tüszőrepedés rendszeres elmaradása, azaz a progeszteron elégtelen termelődése, amihez leggyakrabban a szervezet – fizikai, érzelmi vagy szellemi jellegű – túlterhelése (stressz), pajzsmirigyműködési zavar vagy inzulinrezisztencia vezet. Ha a szervezetben felhalmozódnak az ösztrogénhatású vegyületek, túlzott ösztrogénszint is létrejöhet. Az ösztrogénhiány (amelynek tünete például a hüvely vagy a nyálkahártyák szárazsága) igen ritkán, rendszerint csak a változókor idején (akkor sem mindig) fordul elő. A szervezetünkbe kerülő testidegen ösztrogénvegyületek – a xeno-ösztrogének – nemcsak távolabbi környezetünkben (növényvédő szerek és más mesterséges anyagok), de az otthonunkban is jelen vannak (háztartási vegyszerek, kozmetikumok, szója, sör, állati eredetű élelmiszerek, stb.). De ide tartoznak a hormonális fogamzásgátlók és más hormontartalmú készítmények is, amelyek önmagukban, valamint bomlástermékeik által emelhetik az ösztrogénszintet, s amelyek mindannyiunk – nők, férfiak, gyermekek, idősek – szervezetébe egyaránt bekerülnek. Ezek a vegyületek már nagyon kis mennyiségben képesek a hormonális rendszert megzavarni. Ezért különösen veszélyes, ha fiatal lányok hormonális fogamzásgátlót kapnak, mivel a különböző panaszokra (rendszertelen menstruáció, fájdalmas vérzés, pattanásos bőr) adott mesterséges hormonok akadályozzák a szabályos ciklus kialakulását. A tartóssá váló ösztrogéntúlsúly hatására a méhnyálkahártya megvastagszik, a menstruáció bő, darabos és fájdalmas lesz, a méhben mióma, a mellekben csomó, a kismedencében endometriózis alakulhat ki. Az ösztrogéndominancia jelei (az ösztrogéntúlsúly egyértelmű vagy kevésbé nyilvánvaló tünetei) tízből 8-9 nőnél észlelhetők. Az ösztrogéntúlsúly azért káros a szervezet számára, mert az addig barátságos, a női egészséget szolgáló legfontosabb női nemi hormon tartósan túlsúlyba kerülve a női szervezetet már károsítja. Az elsőhegedűsből karmesterré váló hormon számos női problémát okozhat. Ezért nevezte Ercole Cavalieri rákkutató professzor az ösztrogént az „élet és a halál angyalának”.

A hormonális problémák felderítésére a vérvétel mellett ma már lehetőség van a különböző hormonszintek (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, kortizol, stb.) nyálmintából történő meghatározására is, ami egyes hormonok szintjéről pontosabb képet ad, mint a vérminta. Az ösztrogén és más hormonértékek meghatározása után célzott segítség kezdődhet.

Néhány tanács az ösztrogénszint csökkentésére, illetve az ösztrogéntúlsúly kezelésére:

  1. Kerülni kell a hormonhatású vegyületek szervezetbe jutását (fogamzásgátlók és más hormontartalmú gyógyszerek, kozmetikumok, háztartási vegyszerek, állati eredetű termékek, csapvíz).
  2. Csökkenteni kell a szervezetre háruló stressz mértékét, mivel az a progeszteronszint csökkentésével hozzájárul az ösztrogéndominancia kialakulásához, így a hormonális zavarok és nőgyógyászati problémák kialakulásához.
  3. Kerülni kell a finomított szénhidrátok (fehérlisztből készült áruk, cukrozott termékek, fehér rizs) rendszeres fogyasztását, hogy ne jöjjön létre inzulinrezisztencia (majd cukorbetegség), ami a petefészek működését gátolva – ezzel progeszteronhiányt okozva – vezet ösztrogéntúlsúlyhoz.
  4. A hormonális probléma (például fájdalmas menstruáció) okának rendeződéséig gondoskodni kell a progeszteron pótlásáról, ami ma már természetes formában is hozzáférhető (adagolása azonban – az egyéni problémáktól függően – személyre szólóan határozandó meg).

A változtatások nyomán idővel helyreáll a hormonegyensúly, szabályossá válik a ciklus, kontrollálható lesz a testsúly, javul az életminőség, és jobban megélhetővé válik a nőiség is. Az ösztrogéntúlsúly megszüntetésének és a hormonegyensúly helyreállításának lehetőségeiről a Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség c. könyv, illetve ennek e-book változata nyújt bővebb információt.